Without too much talking, you will find ten common interview questions for supervisors below. Enjoy!

 

Questions with sample answers

Question 1: What characterize a great supervisor?
Answer: A great supervisor can motivate their subordinates, they can go by an example, they have good observation skills, and they can utilize the strengths of the people in their team.

Question 2: Why do you think you can become a good supervisor?
Answer: Because you have the skills and abilities a good supervisor has (mention the strengths from the first answer), because you are motivated to work hard, and becasue you have experience with similar jobs (if true).

Question 3: How would you assess the level of motivation of your subordinates?
Answer: Choosing the right metrics and comparing productivity of everyone on a daily basis is a good answer. You can also say that you would talk to the people regularly, trying to get feedback, and understand if they are satisfied with their job, and motivated.

Question 4: What do you consider the main goals of a supervisor?
Answer: To maintain high motivation and enthusiasm on the workplace, to ensure everyone works to their maximum potential, and to take care of any problems that arise on the workplace,or between the workers.

Question 5: How do you handle conflicts with people you supervise?
Answer: You should say that you try to avoid conflicts. But if there’s no way to avoid a conflict, you try to understand the point of view of the other person, and find the solution that is good for the entire team. You can also say that you always try to maintain the authority of your position, since if you lost it in a conflict, other people from the team might not respect you anymore.

Question 6: How do you plan to go by an example for your subordinates?
Answer: Sticking to the rules, working hard, and even helping with manual labor (if it is necessary, e.g. when someone does not arrive to work) will be a good answer.

Question 7: How would you motivate your team members to produce the best possible results?
Answer: Trying to create a competitive atmosphere, trying to motivate the team as a whole, organizing team building events, building good relationships with the workers, ensuring they feel good in work.

Question 8: Can you define your supervisory style?
Answer: The answer depends on your style of leadership. Do you prefer liberal approach, or do you prefer to maintain a strong authority on the workplace? Either one you choose, you should be able to tell the interviews why you prefer it.

Question 9: How do you imagine a typical day of a supervisor in our company?
Answer: Do not say that you imagine to walk and watch what other people are doing. Rather try to show them your attention to detail, and proactive approach to work. Mention that you will try to observe the problems, weaknesses, as well as opportunities to improve the results of the team, and will always be on site, to keep an eye on your subordinates, and to be there if they needed help with anything.

Question 10: What do you think about starting relationship with your subordinates outside of work? Is it all right?
Answer: The right answer is yes and no. Good relationships outside of work can help the atmosphere in a team, which nearly always lead to better results of work. But on the other hand, you should not let your emotions to affect your decisions.

 

More questions and answers?

If you would like to see brilliant answers to 30 most common screening and behavioral interview questions, you can have a look at our Interview Success Package. Alternatively you can take a look at interview questions for managers and at leadership interview questions.

InterviewPenguin.com Team wishes you good luck in your interview!